Twee doden bij steekpartij in Veldzicht

Bij een steekpartij in de psychiatrische kliniek Veldzicht in Balkbrug is zaterdagmiddag 5 november een werknemer om het leven gekomen. Daarbij zijn twee collega’s gewond geraakt. De dader heeft zichzelf daarna van het leven beroofd.

Ook zijn er twee medewerkers gewond geraakt die werkten in Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP) Veldzicht. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht en zijn buiten levensgevaar.

 

Volgens directeur van de kliniek Hanny van Geffen klopte de dader, die op een open woongroep verbleef, rond 13.00 uur op de deur van het kantoor waar de drie medewerkers zaten. Nadat de deur open was gedaan, drong hij naar binnen en begon hij in te steken op de personeelsleden. Een van hen liep daarbij dodelijke verwondingen op. “Er is nog geprobeerd om de medewerker te reanimeren, maar dat mocht niet baten”, aldus de directeur.

 

De patiënt die de medewerkers aanviel, heeft zich vervolgens opgesloten in een aparte ruimte. Daar stichtte hij brand. Het vuur werd door de sprinklers snel gedoofd. Daarna beroofde hij zichzelf van het leven met het mes waarmee hij eerder de medewerkers aanviel. Waarom de patiënt op de medewerkers instak, wordt onderzocht. Maar volgens Van Geffen was de aanval een volslagen verrassing. Veel medewerkers en patiënten zijn getuige geweest van het incident. “Onze aandacht gaat nu vooral naar hen en de nabestaanden uit. De impact is enorm, we zijn allemaal verslagen.”

 

Het personeel en de patiënten van de kliniek krijgen nazorg. Volgens lokale media waren er meerdere ambulances, de brandweer en een traumahelikopter aanwezig.

 

 

Kliniek behandelt mensen met complexe problemen

Directeur Forensische Zorg en Justitiële Jeugdinrichtingen Wouter Boogaard laat weten: “Wij zijn geschokt en verslagen door deze trieste gebeurtenis. Onze gedachten zijn bij de nabestaanden en familie van de betrokken collega’s en de patiënt, en bij het personeel en de patiënten van het CTP Veldzicht.”

Hoe het incident heeft kunnen gebeuren, wordt nog onderzocht. Over de identiteit van de dader en de aangevallen medewerkers wil de directeur van de kliniek niets zeggen.

CTP Veldzicht behandelt mensen met complexe psychische problemen uit verschillende landen van herkomst. Ongedocumenteerden en asielzoekers kunnen er terecht, net als tbs-patiënten die ongewenst vreemdeling zijn verklaard.

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).

 

Tineke Eilander, Omroep NOOS

 

Gerelateerde berichten